- Giriş
Teknoloji şirketlerinde birleşme ve devralmalar ile ilgili olarak çıkarılan ve Rekabet Kurumu tarafından 4 Mart 2022 tarih ve 31768 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2010/4)’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2022/2) 04.05.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor.
- Düzenleme Ne Getiriyor?
Yeni düzenleme ile birleşme ve devralmalar mevzuatına “Teknoloji Teşebbüsleri”tanımı eklenerek söz konusu teşebbüslerin birleşme ve devralmasına ilişkinhükümler diğer teşebbüslerin birleşme ve devralmalarından ayrıştırılıyor. Buçerçevede tekonoloji teşebbüsleri “Dijital platformlar, yazılım ve oyun yazılımı,finansal teknolojiler, biyoteknoloji, farmakoloji, tarım kimyasalları ve sağlıkteknolojileri alanlarında faaliyet gösteren teşebbüsler veya bunlara ilişkin varlıklar”şeklinde tanımlanıyor.
Değişiklikle birlikte ayrıca Rekabet Kurulu’nun iznine tabi birleşme ve devralmaların eşik değerleri yükseltiliyor. Yeni düzenlemeye göre bir birleşme veya devralma işleminde,
- İşlem taraflarının Türkiye ciroları toplamının yedi yüz elli milyon TL’yi (dahaönce 100 milyon TL idi) ve işlem taraflarından en az ikisinin Türkiye cirolarının ayrıayrı iki yüz elli milyon TL’yi (daha önce 30 milyon TL idi) veya
- Devralma işlemlerinde devre konu varlık ya da faaliyetin, birleşme işlemlerindeise işlem taraflarından en az birinin Türkiye cirosunun iki yüz elli milyon TL’yi (dahaönce 30 milyon TL idi) ve diğer işlem taraflarından en az birinin dünya cirosunun üçmilyar TL’yi (daha önce 500 milyon TL idi)
aşması halinde söz konusu işlemin hukuki geçerlilik kazanabilmesi için Rekabet Kurulundan izin alınması gerekiyor. Mevzuatın bu kısmında genel kaideden ayrılarak teknoloji teşebbüsleri ile ilgili farklı bir hükme yer veriliyor. Bu çerçevede, Türkiye coğrafi pazarında faaliyet gösteren veya ar-ge faaliyeti olan ya da Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunan teknoloji teşebbüslerinin devralınmasına ilişkin işlemlerde; yukarıda yer alan iki yüz elli milyon TL eşiklerinin aranmayacağı belirtiliyor. Bu düzenleme ile yeni doğmuş fakat gelecek vadeden, inovatif teknoloji teşebbüslerinin öldürücü devralmalara maruz bırakılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
by Hamit Boyraz