Para Transfer Şirketi Kurmak
Para transferi ve ödeme sistemleri altyapısı ülke ekonomileri için çok yüksek öneme sahiptir. Geleneksel olarak merkez bankaları tarafından organize edilen ödeme sistemlerinin yanı sıra özel kuruluşlar tarafından kurulan ödeme sistemleri de mevcuttur. Söz konusu ödeme sistemi alt yapılarını kullanarak gerçek ve tüzel kişilerin para transferi taleplerini para transferi şirketleri gerçekleştirir.
Ülkemizde para transferi işlemleri regülasyona tabi bir alan olup 6493 sayılı Kanun tarafından kuralları belirlenmiştir. Bu çerçevede Türkiye’de bir para transfer şirketi kurmak isteyen girişimcilerin T.C. Merkez Bankası’ndan kuruluş ve faaliyet izni alması gerekmektedir.
Elektronik para ve ödeme kuruluşlarına ilişkin 6493 sayılı Kanun para transferini bir ödeme işlemi olarak tanımlamaktadır. Bu kapsamda,
- Yurtiçi para transferi işlemleri (yurtiçi para transfer şirketleri),
- Yurtdışı para transferi (uluslararası para transferi – uluslararası para transfer şirketleri) işlemleri,
- Ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcısı nezdinde bulunan ödeme hesabındaki fonun aktarımını içeren, bir defaya mahsus olanlar da dâhil doğrudan borçlandırma işlemi, ödeme kartı ya da benzer bir araçla yapılan ödeme işlemi ile düzenli ödeme emri dâhil para transferi işlemleri,
- Gönderen veya alıcı adına herhangi bir hesap açılmaksızın gönderenin, alıcıya veya alıcı adına hareket eden ödeme hizmeti sağlayıcısına fon aktarımı gerçekleştirdiği para havalesi işlemleri
T.C. Merkez Bankası’ndan lisans alınarak kurulacak para transfer şirketleri tarafından gerçekleştirilebilecek faaliyetlerdir. Dolayısıyla, yurtiçi para transfer şirketi kurmak veya uluslararası para transfer şirketi kurmak ve yukarıda belirtilen ödeme hizmetlerini sunmak isteyen girişimcilerin mevzuatta öngörülen koşulları sağlayarak merkez bankasından lisans almaları gerekmektedir.
Kripto Para Transferi
Geleneksel para transferi işlemlerinin dışında blokzincir (blockchain) teknolojisi ile kripto para transferi özellikle uluslararası para transferi sürecinde önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Halihazırda birçok merkez bankasının üzerinde çalıştığı blok zincir temelli dijital para (Central Bank Digital Currency – CBDC) çalışmaları uluslararası para transferi işlemlerinin (cross-border payments) çok daha hızlı ve düşük maliyetli gerçekleştirilmesinin önünü açacağı düşünülmektedir. Blockchain teknolojisine dayalı gelişmeler geleneksel para transferi şirketlerinin de kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik önemli geliştirmeler yapmasına yol açmış ve sınır ötesi para transferi işlemlerinin süresi önemli ölçüde azaltılmıştır.
Kripto para transferi şirketi kurmak isteyen girişimcilerin halihazırda bir lisans alma yükümlülüğü bulunmamakla birlikte MASAK mevzuatı kapsamında bir takım yükümlülükleri bulunmaktadır.
Para Havalesi
Para havalesi mevzuatımızda “gönderen veya alıcı adına herhangi bir hesap açılmaksızın gönderenin, alıcıya veya alıcı adına hareket eden ödeme hizmeti sağlayıcısına fon aktarımı gerçekleştirdiği ödeme hizmeti” olarak tanımlanmıştır. PSD2 mevzuatında da para havalesi (money remittance) benzer bir tanıma sahiptir. Öte yandan, uluslararası literatürde “money remittance” kavramının genellikle göçmenlerin kendi ülkelerinde yaşayan ailelerine veya yakınlarına gönderdiği “işçi dövizleri” ile ilgili uluslararası para transferi işlemleri hakkında kullanıldığı görülmektedir. TCMB mevzuatında para havalesi yapan kuruluşlar da ödeme kuruluşu olarak lisans almak zorundadır. Halihazırda ülkemizde 45 adet elektronik para, 29 adet ödeme kuruluşu olmak üzere toplam 74 adet lisanslı kuruluş faaliyet göstermektedir. Bunlardan 45 tanesinin para havalesi yetkisi bulunmakta iken, bu 45 firmadan aşağıda sayılan sekiz tanesi yalnızca para havalesi yetkisine sahiptir.
- İstanbul Ödeme ve Elektronik Para A.Ş.
- MoneyGram Turkey Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Paragram Ödeme Kuruluşu A.Ş.
- Ria Turkey Ödeme Kuruluşu A.Ş.
- Sender Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Sundus Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşu A.Ş.
- Tronapay Ödeme Hizmetleri A.Ş.
- Western Union Turkey Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Para Transfer Şirketi Kurmak İçin Lisans Başvurusu Süreci
Para transfer yetkisini haiz bir şirketin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar 6493 sayılı Kanun ve 1 Aralık 2021 tarihli Yönetmelik tarafından düzenlenmiştir. Şirketin kuruluşu ve faaliyete geçmesi üç aşamalı bir süreç sonucunda gerçekleşmektedir. Bu aşamalarda yapılacak önemli hataların başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olması kaçınılmazdır.
Danışmanlık Hizmetlerimiz
Finwise Consulting olarak para transfer şirketlerinin kuruluşuna ilişkin uçtan uca çözümlerle danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bu kapsamda ortaklık yapısının belirlenmesi, iş planı ve faaliyet programının hazırlanması, politika ve prosedürlerin oluşturulması, organizasyon yapısının oluşturulması, yazılım temini, insan kaynaklarının temini, iç sistemlerin oluşturulması gibi alanlarda yatırımcılara destek oluyoruz. Geleneksel para transfer yöntemlerinin dışında blockchain temelli para transfer şirketlerinin kuruluşu ile ilgili de danışmanlık hizmetlerimiz mevcut olup gerek yazılım altyapısının temini gerekse iş modelinin ve şirket organizasyonunun oluşturulması konusunda her türlü desteği sağlıyoruz.
Daha önceden blog sayfamızda yayınlanan aşağıdaki yazılardan para transfer şirketi kuruluşuna ilişkin çeşitli konular hakkında bilgi edinebilirsiniz:
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu Kurma Fikri
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Finansal Yükümlülükleri
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarında Kurumsal Yönetim
Türkiye’de Elektronik Para Şirketi Nasıl Kurulur?
Türkiye’de Ödeme Şirketi Nasıl Kurulur?